Reklama
 
Blog | Marek Ouředník

Věci veřejné na cestě z vlády do propadliště dějin

Sněmovní volby v roce 2010 byly v mnohém překvapivé. Dvě doposud neparlamentní strany zaznamenaly razantní úspěch. Jedna standardní strana se poprvé od vzniku České republiky naopak nedostala. Ale stáli jsme jako voliči a občané o to, aby součástí dolní komory byla strana, v jejímž nitru teď možná bublá jeden z největších skandálů od rozdělení Československa.

Téměř ihned po uzavření volebních místností v roce 2010, kdy občané volili do Poslanecké sněmovny, se začalo spekulovat o tom, jak moc bude problematické pro ODS a TOP09 vstoupit do koalice se stranou Věci veřejné, spolejenou a detektivní agenturou ABL. Dokonce se tu objevila i kauza, kdy detektivové ABL měli sledovat komunální politiky z Prahy 11.

Nyní se ukazuje, že strana VV je ve vážných problémech, neplní předvolební sliby, vyhazuje politiky ze strany a ze svého poslaneckého klubu a hrozí to celé i rozkolem v řadách vládní koalice. Nejaktuálnějí je kauza poslance Škárky, který tvrdí, že byl Vítem Bártou korumpován. Je v tom mnoho otazníků a důkazů zatím pramálo nebo téměř žádné. V každém případě VV slibovala svým voličům, ale také občanům, že zcela změní politickou kulturu v této zemi, že bude jednat a vystupovat transparentně.

Zatím ovšem politickou kulturu tato strana nijak nekultivuje, naopak pouze přispívá k jejímu dalšímu zaplevelení, jak se to „úspěšně“ daří Občanské demokratické straně už několik dlouhých let. VV se téměř zaklínaly tím, že musí dojít k omezení poslanecké imunity pouze na projevy ve sněmovně a všechny ostatní přestupky a trestné činy budou moci standardně řešit orgány činné v trestním nebo správním řízení. Ale jak je vidět na případu dalšího „báječného muže“ VV Stanislava Humla – nějak se nám za tu imunitu ukryl…

Reklama

Z hlediska morálního a charakterového nároku na zástupce občanů v zákonodárných sborech, není možné již souhlasit se setrváním strany Věci veřejné ve vládní koalici. Tato koalice měla ojedinělou šanci, kdy na startu čtyřletého volebního období, disponovala 118 členou většinou (nejsilnější vláda od roku 1993). Ovšem koalice stále činní tak, že důvěryhodnost a dobré jméno vlády u občanů je jí zcela lhostejné.

Jestliže se nyní ukazuje, že se v jedné koaliční straně platí za loajalitu, korumpuje, neplní se předvolební sliby, ale ani politické motto a krédo, pak není možné spoléhat na to, že zákonodárci budou svůj mandát vykonávat na základě slibu, který dle Ústavy skládali. Nikdy se přesvědčivě nepodařilo nikomu z VV vysvětlit vše tak, aby všechny nejasnosti, které se s jejich činností objevily, podařilo jednou pro vždy vysvětlit a to přesvědčivě.

V neposlední řadě se také dá velmi pochybovat o personálních kvalitách jednotlivých ministrů právě za stranu VV. Pokud ovšem volat po odchodu VV z vlády, je třeba si uvědomit, že samotná ODS a TOP09 nedá většinu 101 dohromady. Na každý pád bych, ale raději přivítal odchod VV z vlády a při příštích volbách bych byl raději, kdyby už do sněmovny nevstoupily. Pokud bychom přimhouřili oči i nad posledním skandálem VV, pak už opravdu bude s naší politickou etikou a kulturou téměř definitivně amen.

Závěrem dodám, že mě strana VV nesmírně zklamala. Zatím tedy není prokázáno, že by V. Bárta korumpoval poslance Škárku, v každém případě už tyto informace by měly postačovat k tomu, aby oba rezignovali na všechny veřejné funkce. Tato strana v žádném případě nikterak nepochopila, jak má čestně a morálně fungovat zastupitelská demokracie, přičemž se tak před volbami holedbala poukazem na kauzy všech politických dinosaurů. Toto už přestává být pouze záležitostí VV, ale především premiéra Nečase. Jak se k tomu postaví? Dá opět hlavu do písku jako u kauzy Drobil nebo Vondra?