Reklama
 
Blog | Marek Ouředník

V. Havel má pravdu, západu totiž hrozí další blamáž

Je s podivem, že rozhodné slovo musí v našem státě pronést bývalý politik a bývalý prezident. Současná politická reprezentace nemá dostatek odhodlání vyslovit to, co je v současné době nejrozumnější? Budeme se koukat v televizních zprávách na zabíjení a pak zase řekneme, že to nebyla naše věc? A co je přesně naše věc? Bývalá Jugoslávie taky nebyla naší věcí? Evropané si na svém vlastím kontinentě nechali dopustit největší genocidu od 2. sv. války, ale už to bylo pohodlnější, koukali se na to z pohodlí svého obýváku.

V. Havel – V. Klaus: 1:0. Dnešní ranní přestřelka bývalého a současného prezidenta byla naprosto předvídatelná. Protože to, co řekne pan Havel bude jistě Klaus negovat. Nicméně slova pana Havla stojí za zamyšlení, a to proto, že se na západní společenství obět blíží další z řady historických blamáží. Zejména Evropanům opět hrozí to, že se nebudou moci podívat na sebe do zrcadla. Ale netýká se to jen Evropanů, ale celé Organizace spojených národů (OSN – UN).

Celá devadesátá léta se nesla na Balkáně v duchu národnostních konfliktů. Celá dlouhá léta západní společenství, právě včetně OSN, odmítalo zasáhnout, a když zásah přišel bylo už pozdě. Masové hroby po etnických čistkách už existovaly. Dnes si připomínáme výročí masakrů, jako třeba ve Srebrenici, ale muselo k tomu dojít? Několik stovek kilometrů od našich hranic? Museli jsme nechat národy, aby se mezi sebou vyvražďovaly? To nejsou jenom rétorická cvičení a akademické debaty. Dopustili jsme umožnit genocidu a mělo by nám to napříště býti jasnou výstrahou a bránit lidská práva proti zlovůli a všem pomateným vládcům právě jako byl Slobodan Miloševič, Radovan Karadžič a nebo teď plukovník Kaddáfí.

Jestliže uznáme premisu a fakt, že mezinárodní společenství je složeno ze států, které uznávají vládu práva, tedy společenství právních států, které se zavázaly k dodržování zásad mezinárodního práva a k dodržování mezinárodních dokumentů, které formují OSN, tedy Chartu OSN a Všeobecnou deklaraci lidských práv, dojdeme na základě těchto dokumentů a poznání, která přávě probíhá v Libyi, že vojenský zásah je oprávněný. Včera bylo na pomoc už pozdě, předevčírem bylo už pozdě. OSN, ale i další organizace, mám na mysli, EU, obě se blamují, neskutečným způsobem. Zejména mě pobaliva zpráva, kterou jsem zaslechl dnes ráno v rozhlase, kdy EU vyslala do Libye expertní komisi…jistě, ta zajistí klid zbraní, zajistí humanitární pomoc. Mezinárodní společenství je v tomto případě mimořádně pomalé a neakceschopné.

Reklama

Je nad míru jasné, že veškeré diplomatické a mírové snahy o řešení situace selhaly a nyní musí přijít na řadu silové řešení a zřejmě již ani ne řešení na uklidnění situace, ale řešení ve smyslu vynucení si míru silou. OSN k tomuto opravňuje článek 42 a článek 43, odst. 1, samozřejmě bude třeba souhlasu a mandátu Rady bezpečnosti a pak budou moci pozemní, letecké, ale i námořní síly pod mandátem OSN provést opatření, která v rezoluci určí právě Rada bezepčnosti.

Volání po důsledném potrestání všech členů režimu plukovníka Kaddáfí, kteří se provinili ze zločinů proti lidskosti je na místě, protože z jejich rozkazů a následně činů lze dovodit několik provinění zejména proti Všeobecné deklaraci lidských práv. Mezinárodní trestní tribunál (ICC) už také zahájil vyšetřování. Například byl Kaddáfím porušen článek 20, odst. 1 nebo článek 3, což je nejhorší provinění, ale také celkově článek 30.

Zkrátka a dobře, situace v Libyii je den ode dne horší a vyžaduje si zásah, vojenský, ozbrojený. Nejprve vyhlášením bezletové zóny, vyhlásil podle zásady mezinárodního válečného práva otevřená města a z nich umožnit evakuaci civilních obyvatel a poté vynutit si na plukovníkových jednotkách zastavení palby, jejich odzbrojení a předání moci opozici a následně vyhlášení svobodných voleb.

V 21. století není dobré pro pověst a čest mezinárodního společenství, aby dopustila stejných chyb jako ve Rwandě nebo Jugoslávii. Lidský život stojí za ochranu a je hoden ochrany a mělo by být společnou povinností všech členů mezinárodního společenství udržovat mír i za cenu ozbrojeného vynucení. A v žádném případě se nejedná o vměšování do vnitřních záležitostí, protože plukovníkovo chování přesáhlo rozměr vnitřních záležitostí.