Reklama
 
Blog | Marek Ouředník

Proč mě vláda zklamala aneb kolik máme premiérů v Česku?

Před vládou se objevila první vážná krize a vláda sama nebyla schopna ji uhasit natož vyřešit. Na pomoc musel přispěchat až hradní pán a všichni se zahalili do tajného hávu...Ptám se! Kde je ona transparentnost a kde je onen boj s korupcí, který byl nám všem slibován před volbami? Johne, Nečasi, nestydíte se před svými voliči?

Včera pozdě v noci přestála vláda České republiky hlasování o nedůvěře. Pokud správně počítám, po 21 měsících se znovu hlasovalo o tom, zda vláda padne a nebo přežije. Vláda tedy přežila, vládní koaliční poslanci si zatleskali, ale proč a k čemu?

Před vládou se objevila první, za to ovšem velmi vážná, krize. Krize korupčního charakteru. Pokud by se celá záležitost nedostala do médií, nikdy bychom se asi nedozvěděli, že premiér Nečas nebo ministr „reportér“ vnitra John věděli o celé záležitosti již měsíce a tajně se scházeli (alespoň jeden z nich určitě) s policejním prezidentem Martinů – mě to celé nápadně připomíná kauzu Čunek a sice v tom, že tam se také jistí aktéří scházeli, aby se zamezilo, zahladilo, zkrátka, aby byl klid…

Nejapná jsou pak premiérova prohlášení a slova typu: „padni, komu padni“…jak má padat, když se nevyšetřuje, když nejsou uvedeny v činnost orgány činné v trestním řízení, tedy soudy, státní zastupitelství a policie ČR? Protože se opět jednalo o renomé celé vlády, o její reputaci a samozřejmě ministra koaliční strany, která je namočená v kde čem.

Reklama

V boji s korupcí selhal nejen John, ale i Nečas. Ministr vnitra prokázal svou nekompetentnost, když poslal oznamovatele korupce za Jankem Kroupou z MF DNES! Jak to, že okamžitě nebyla uvedena v pohotovost policie či BIS, ale novinář, soukromá osoba a navíc ještě kamarád a bývalý kolega reportéra-ministra? Premiér Nečas je po včerejšku slabým a neoptimálním premiérem. Mě osobně zklamal už v momentu, kdy nedokázal veřejnost přesvědčit o nutnosti škrtů ve státním rozpočtu. Prostě když neustále omílá dokola mantru: „řecká cesta, řecká cesta“ – národ to prostě přestane bavit.

Schůzka na Hradě s prezidentem Klausem a koaličními představiteli dopadla pro vládu dobře, o to hůře dopadlal pro českou veřejnost. Výsledek schůzky je nejapný a hanebný. Není možné halit dohodu o přežití vlády nějakými tajnými zaklínadly. Nejde přeci o státem utajovanou skutečnost, nejde o žádné státní tajemství, ke kterému by bylo potřeba prověrky Národního bezpečnostího úřadu. Máme tedy po včerejšku dva premiéry – Nečase a Klause, nebo taky high level premiéra a low level premiéra a nebo taky máme čtvrtého člena koaliční vlády. Zklamal mě také poslanec Gazdík (STAN), který včera v pořadu Událsoti, komentáře vystupoval jako špatně připravený žák u maturitní zkoušky.

Vláda je slabá, vláda je po včerejšku jiná. Právem nyní může národ ještě více nedůvěřovat své vládě, svým poslancům – VOLENÝM ZÁSTUPCŮM – kteří odmítají sdělit jaký je důvod a obsah dohody s prezidentem republiky, občané a voliči mají plné právo na tyto informace jež se týkají chodu státu! Vláda bude mít nyní velmi komplikovanou cestu v prosazování reforem, ovšem s velkou pravděpodobností i krátkou životnost.

V brzké době očekávám od levice další hlasování o nedůvěře vládě. Mám podezření, že všichni v koalici ustoupili a prezident Klaus ostatní přinutil k tomu, aby bylo upuštěno od principů a trochu se zase ohly sliby, jen aby se prosadily reformy – naprostá nezásadovou.

Havlova slova: „blbá nálada“

Tato vláda nemá právo používat nálepku „protikorupční“ a zasloužila by si změnu v postu premiéra a ministra vnitra, na tom si trvám!

p.s. poslední můj článek před vánočními svátky, všem mým čtenářům přeji příjemné Vánoce a šťastný Nový rok 2011