Reklama
 
Blog | Marek Ouředník

Nesmyslnost teroristického útoku na letišti Domodědovo

Dnes, 24. ledna, se minimálně 35 lidí nevrátí domů ke svým rodinám. V Ruské federaci došlo v krátkém okamžiku k dalšímu teroristickému útoku a ruské tajné služby a vyšetřovací orány jistě stopa dovede na Kavkaz, do Čečenska, Dagestánu nebo Ingušska. Ale proč mají nést odpovědnost za "kavkazskou politiku" cestující čekají na kufry místo politiků a vojáků generálního štábu?

Západní Evropa a Spojené státy americké poznaly terorismus s rysem Al-kaidy. Ruská federace se od devadesátých let setkává s terorismem, jehož kořeny jsou údajně zasazeny v na Kavkaze. Důvod proč se Al-kaida snaží trestat „západní“ občany možná nalezneme v knize Samuela P. Huntingtona – Střet civilizací. Totiž bojují zde národy západní-křesťanské a východní-islámské-arabské, což jsou zcela rozdílné národy kulturní, sociální, demografické, ekonomické, politologicko-politické. Kdežto situace v Ruské federaci je zcela jiná přesto trochu podobná.

Jihokavkazské národy, které se cítí býti odlišně vyvíjené než zbytek severních oblastí Ruska, v nichž převládá jiné náboženství než pravoslavné, jsou do jisté míry islámsky ovlivněnější než ostatní federativní republiky. Víra těchto oblastí má vliv i na kulturu a sociální vývoj obyvatel těchno republik. V divoké době počátku let devadesátých, všichni snili o právu na sebeurčení. Musíme si představil dobu, kdy se rozpadá celý východní blok socialistických satelitních států (ono proslulé „lido-demo“), ale ze samotného Sovětského svazu se odtrhávají republiky jedna po druhé a vyhlašují nezávislost. Nejdříve jsou to tři republiky v Podablí, pak Ukrajina, Bělorusko, Moldávie a pak následují středoasijské „stany“. Ve víru těchto událostí touží po samostatnosti i několik republik, které tvoří federaci nově vznikající Ruské federace.

Státoprávní otázky „nového“ Ruska byly zcela jasné a deklaroval je tehdejší prezident Boris Jelcin. A pro stále sílící napětí se v Čečensku započala několikaletá válka. Rusko nehodlalo udělit souhlas Čečně k nezávislosti a Kreml se tehdy rozhodl udržet tuto republiku a zejména její choutky samostatnosti umravnit všemi prostředky a za každou cenu. Aby toho bylo dosaženo, musely proběhnout dvě války v devadesátých letech s mnoha, mnoha obětmi v řadách vojáků, civilistů, partyzánů atd.

Reklama

Jen 10 měsíců potom, co moskevským metrem otřásl sebevražedný výbuch dvou atentátnic a život ztratilo čtyřicet lidí, došlo k útoku v příletové hale a dnes víme o pětatřiceti obětech. Ale pokud ruské tajné služby v čele s FSB (nástupkyně KGB), dojdou k názoru, že teroristický útok byl dílem nějaké skupiny s napojením do výše jmenovaných republik, je třeba pak takový útok označit za svinstvo! Není totiž možné trestat za politiku Ruské federace její občany ani turisty, kteří se vyskytují v metru, na letišti nebo kdekoliv jinde. Jestli je někdo odpovědný za spory mezi Ruskou federací a proislámsky orientovanou částí v čele s Čečnou – pak odpovědnost nese prezident Ruské federace, její ministerský prezident, zákonodárci ve státní dumě nebo radě federace anebo generalita generálního štábu.

Šlo o podlý útok, podpásový útok. Stejně tak jako kdysy v New Yorku nebo Madridu. Co měli ti Američané nebo Španělé společného s vládou, která poslala vojáky do tam nebo tam. Za politiku a války jsou odpovědní vojáci a jejich nadřízení ve vládě.