Reklama
 
Blog | Marek Ouředník

„Nebudu tolerovat korupci ani ve vládě ani v ODS“ jak se plní předvolební slib?

Korupce na ministerstvu životního prostředí údajně zasahuje do nejvyšších pater české vlády. Jak je to s protikorupčním bojem? Nejsou to jen planná slova? Každoročně je výsledek vnímání korupce v České republice horší a horší a nyní je možná zasažena pověst nejvyšších ústavních špiček? Je to tak?

Právě jsem sledoval krátkou tiskovou konferenci tří žen z Věcí veřejných. Situace, která nastala v souvislosti s rezignací ministra životního prostředí, Pavla Drobila, dle slov Karolíny Peak, útočí na prioritní bod nejen VV, ale i samotné vlády, samotné koaliční smlouvy. VV vyzvaly premiéra Nečase, aby se urychleně vrátil z Bruselu a celou situaci rázně řešil. Celá situace nejen vrhá negativní stín na vládu České republiky, jako celek, ale také na předvolební slib Petra Nečase a také na politickou stranu VV, která svůj boj proti korupci vzala jako hlavní přínos svého působení v koalici spolu s TOP09 a ODS. Sám ministr vnitra, Radek John, neustále hovoří o zlepšování protikorupčních opatření a když posléze praskne korupční aféra, o které údajně měl vědět nejen ministr Drobil, ale také sám premiér, vyvolává to nepříjemné otázky o tom, zda-li náhodou úřad vlády nechtěl toto jednání na Státním fondu životního prostředí krýt.

ČSSD se rozhodla, že v souvislosti s touto aférou vyvolá hlasování o nedůvěře vládě. Podle sněmovní matematiky bude toto hlasování pro vládu pozitivní, jinak řečeno, opozici se nepodaří vládu svhrnout. Každopádně jde o hlasování o nedůvěře vládě, které přichází nějakých necelých sedm měsíců od voleb.

TOP09 ústy Petra Gazdíka prohlašuje, že vláda se zachovala odpovědně, jelikož rezignace ministra životního prostředí přispívá k politické kultuře a nebude se tak opakovat případ Čunek. Média v této souvislosti stále více spekulují o tom, že korupční jednání na životním prostředí bylo již dlouhou dobu známo přímo premiérovi. Otázkou je, zda-li se jedná o natolik závažné jednání, z něhož by měl vyvodit osobní odpovědnost také premiér. V každém případě jde o nejméně vhodný okamžik, kdy se na vládu valí tato aféra, která se může negativně projevit například tak, že by oslabila soudržnost a důvěra mezi koaličními stranami a také by mohlo dojít ke spoždění všech natolik důležitých reforem veřejných financí.

Reklama

Budeme muset vyčkat návratu premiéra Nečase z Bruselu, vyčkáme na jeho vyjádření, ale pokud se opravdu prokáže, že informace Mladé fronty DNES, jsou a byly relevantní, průkazné a důvěryhodné – bude to znamenat, že premiér zklamal.