Reklama
 
Blog | Marek Ouředník

Jaký dárek pod stromeček? Novou autolékárničku!

1. 1. 2011 by Vás mohla silniční kontrola nemile překvapit!

Mám za sebou dvě školení o první pomoci. Jedno jsem absolvoval u Českého červeného kříže a jedno u Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy a řeknu Vám to rovnou. Poskytnou první pomoc není jednoduché. Je to fyzicky, ale zejména psychicky náročné. Nejdůležitější je ale umět zachovat chladnou hlavu a přesně vědět a znát postupy, tak jak má člověk jednat u dopravní nehody. Nedávno se shodou okolností stala před naším domem v jedné vesnici na Mladoboleslavsku dopravní nehoda. Mladík s 2,08 promilemi alkoholu v krvi přehlédl zatáčku a porazil sloup pouličního osvětlení a jen těsně minul starší pár ve velmi staré Škodě 120. Jistě nemusím, zejména řidičům, říkat o tom, co po čelním nárazu zbyde ze Škody 120. Dostavil jsem se jako první k této nehodě. Díky těmto školením jsem přesně věděl, co mám dělat. Vyhledat případně zraněné osoby, dostat je do bezpečné vzdálenosti a mimo vozovku, označit místo nehody reflexními trojúhelníky (zvlášť když se to stalo v zatáčce v kopci) a uvědomit Policii (zejména proto, že u mladíka bylo podezření spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, ale také proto, že došlo ke škodě na příslušenství komunikace a na škodě třetí osoby). Po příjezdu policie jsem je o všem informoval atd. Pak jsem si říkal, že takové jednání bych asi nebyl schopen zvládnout, když by mi předem někdo nedal rady, jak to v takovéto vypjaté situaci vyřešit. A právě proto, že od 1. 1. 2011 máme dle vyhlášky Ministerstva dopravy povinnost vozit v automobilech autolékárničky s novou výbavou. Pamatujeme si ale všichni ještě pravidla a zásady první pomoci z dob autoškoly? Provoz na silnicích houstne a houstne a úměrně s tím roste i počet dopravních nehod a následky jsou často fatální a to zejména pro nepřipoutání a požití alkoholu. Dostat se jako první k dopravní nehodě dnes tak není problém. Asi by mě mnozí řidiči ukamenovali, ale bylo by vhodné uvažovat o povinném školení či přezkoušení všech držitelů řidičských průkazů ze znalosti první pomoci. Jde o základní úkony, které si zapamatuje opravdu každý, ale jaksi lépe působí, když školí člověk, který například léta se záchranářským vrtulníkem, než učitel autoškoly.

Jaké by mělo být naše chování při dopravní nehodě? (tyto body nemají jasné pořadí, záleží na krizovém stavu)

  • zajistit a označit místo dopravní nehody (výstražný trojúhelník, reflexní vesta, varovné blinkry…)
  • prohlédnout všechny účastníky dopravní nehody, zjistit rozsah poranění a zahájit úkony první pomoci, přičemž je nutné v první řadě ošetřit závažná poranění, lehká odložit na později
  • neprodleně kontaktovat Policii ČR, Záchrannou službu a pro jistotu také k asistenci přizvat Hasičský záchranný sbor
  • všechny zraněné a účastníky dopravní nehody, pokud vyžadují okolnosti, dostat do bezpečí, bezpečné vzdálenosti, z vozovky (zejména na dálnici je nutné odejít za svodidla do bezpečí) 

Pokud se vyskytneme u dopravní nehody a nebo jakékoliv situaci, která vyžaduje první pomoc, nemusíme se jejího provedení bát, protože pokud zavoláme na tísňovou linku 155, personál nás všemi úkony provede skrze telefon až do příjezdu posádky záchranné služby. Zejména by každý měl být obeznámen s poskytnutím nepřímé srdeční masáže, stavením krvácení, fixací zlomenin a vyproštění z vozidla s přihlédnutím na riziko poranění krční páteře. Ať už usedáme za volant nebo jdeme kamkoliv jinam, vždy bychom sebou měli mít dostatečně nabytí mobilní telefon, pro případ nouze!

Reklama

Nové vybavení autolékárničky: (dle vyhlášky MD č. 283/2009 Sb.) 

Obvaz s jedním polštářkem 3x
Obvaz se dvěma polštářky 3x
Trojcípý šátek z textilu 2x
Náplast hladká cívka 1x
Náplast s polštářkem 6x
Škrticí obinadlo 1x
Resuscitační maska 1x
Rouška plastová 1x
Pryžové chirurgické rukavice 1x
Nůžky v antikorozní úpravě 1x
Termofólie 1x
Leták o postupu při nehodě 1x

Znalost a schopnost poskytnout první pomoc by pro nás všechny mělo být samozřejmé neb neposkytnutí první pomoci a neposkytnutí první pomoci řidičem automobilu zakládá trestně právní odpovědnost dle §§ 150 a 151 zákona č. 40/2009 Sb., Trestního zákoníku. Povinnost dokoupit si do povinné výbavy novou autolékárničku by v nás měla vzbudit i zájem o znalost, schopnost, odvahu i ochotu poskytnout první pomoc. Nikdy nevíme, kdy ji totiž budeme potřebovat sami a možná v dosahu bude jen laik a vše bude záležet na něm.