Reklama
 
Blog | Marek Ouředník

Důchodová re re re re reforma a proč se mi to celé zdá podivné

Kudy chodím, tudy slyším a čtu, že to s tou důchodovou reformou a hlavně k prostředkům, který ji mají úvest v život je všelijaké, jenom to není u společnosti plošně přijatelné. Nikdo z vlády mě zatím nepřesvědčil o tom, že plošné zdražení, zvýšení DPH je garantem. Moje obavy vzrůstají. A nejsem sám.

Když jsem otevřel poslední číslo Respektu a přečetl si rozhovor s Petrem Zahradníkem, tak jsem se definitivně přesvědčil o tom, že zajišťovat důchodovou reformou zvyšováním DPH je nesmyslné a přinese mnohé potíže a to zase jenom nám všem. Na jedné straně praktická otázka, proč si vlastně máme reformu zaplatit sami z vlastních kapes? Z druhé strany neměl by to být stát, který by měl nalézt úspory ve státním rozpočtu a zalepit díry, ze kterých tečou miliony a miliony? Podniky k privatizaci se v Česku stále nacházejí a jejich privatizace a následný příjem z prodeje státního podílu v nich by byl významným příjmem na onu reformu a s DPH by se nemuselo tak drasticky hýbat směrem nahoru.

Svěřit státu své finanční prostředky lze za předpokladu, že mám ve státní správu důvěru, že tyto prostředky vysoce racionalizovaně přerosdělí na všechny veřejné statky. Nenabádám, zde k neplacení daní, protože plynou na předražené zakázky, je se snažím upozornit, že již při současné daňové kvótě je určitá část státního rozpočtu, tvořena příjmy z daní občanů, použita na předražené, zbytečné zakázky – viz ministerstvo obrany a její akvizice.

Jestliže NERV poukazuje na to, že naší nadějí je zvyšovat vzdělanost, investovat do školství a tím zajistit vysokou konkurenceschopnost národa pak je chybou myslet si, že toto zajistí stát z toho, že třeba zjistí, že tolik z DPH nepotřebuje a tak to přesune na resort školství. Jestli se nafoukne státní rozpočet o vyšší příjem z DPH, nafouknou se i ztráty při korupci a veřejných zakázkách, které jsou stále více „soukromé“ zakázky.

Reklama

Přijetí protikorupční legislativy a zejména potřebných změn v zákonech o veřejných zakázkách jsou odkládány, čili to co zajistí unikání peněz se neprovede a sáhne se k rychlejšímu, ke zvýšení daní – chyba!

A jestli se bouří zejména živnostníci tím, že se zdraží vstupy do jejich podnikání a tím i pak konečný výrobek nebo služba pro spotřebitele, pak je to pravda. Může se i zvýšit nezaměstnanost a ohrozí se celá konkurenceschopnost. V pokrizové době zvyšovat plošně univerzální daň považuji za vysoce riskantní. A nejhorší na tom všem je, že moje obavy vláda vůbec nevyvrací a nepřesvěčuje mě o opaku…