Reklama
 
Blog | Marek Ouředník

DPH na 20%? Příliš rychlé. Možno čekat sociální bouře.

Ekonomičtí ministři Nečasovy koaliční vlády se shodli na podobě reformy důchodového systému a shodli se i na způsobu jejího financování, ovšem způsob je to takový, který bude velmi kontroverzně přijímán, a to zejména ze strany odborových svazů, ale i občanů, kteří půjdou za tři roky k volbám...

Na začátek musím uznat a připustit, že snaha naučit občany více se o sebe starat a zajistit si tak z větší části své peníze na svou penzi je idea vítaná. Navíc jsem se přímo vyděsil, když jsem na zpravodajském internetovém serveru viděl výsledky ankety, kde si tři čtvrtiny lidí nedělají žádné starosti a prostě a jednoduše se spolehnou na stát. To je nezodpovědné. Proto vítám, že po několika letech diskusí přichází koaliční vláda s konkrétní podobou řešení důchodové reformy, která je tolik potřebná.

Pokud někdo nesouhlasí s předkládanou formou, je možné argumentovat v několika rovinách, ale nikdy se nevyhneme faktu, že současná podoba krize a krize v důchodech blížící se, je pouze výsledek negativní demografické křivky. Tedy rodí se málo nových občánků. Tudíž na jednoho ekonomicky aktivního člověka, ať už podniká nebo pracuje v závislé činnosti, připadá stále více ekonomicky neaktivních a onen systém mezigenerační solidarity se začíná pomalu, ale jistě hroutit, protože jeden nemůže průběžně financovat dva, tři atd.

Vyvedeme si ze sociálního pojištění 3% na spořící fondové účty, ale kde se vezme zbytek, který dorovná už tak schodkový důchodový účet? Nejjednoduším řešením je sáhnout na daně. A která daň představuje druhou největší skupinu příjmu do státního rozpočtu? Ano, správně. Je to nepřímá daň, univerzální daň, daň z přidané hodnoty. Současná její podoba základní sazby 20% a snížené 10% sazby se má od roku 2012 sjednotit na 20% s tím, že několik základních, ale opravdu jen základních potravin, zůstane nezdraženo.

Reklama

Sjednocení sazeb DPH je příliš rychlé a bude to znamenat velké zemětřesení v peněženkách spotřebitelů. Navíc takové překotné zdražení bude mít za následek zpomalení oživení několika segmentů národního hospodářství a ublíží to i některým tradičním odvětvím jako je stavebnictví, cestovní ruch a ovocnářství. Co považuji za naprosto skandální je zdražení knih a vstupu na kulturní akce.

Jistě se v nejbližší domě dočkáme dalších protestů a jelikož pánové Středula a Zavadil jsou velmi extrémní, bucdou možná i jejich formy protestu šokující, zejména pak obava z generální stávky, která může způsobit několikaset milionové škody.

Ještě nutno dodat, že propočty ukazují, že důchodová reforma by mohla býti realizovatelná se zvýšením DPH, ale ne tak překotným. Samotné daňové inkaso z jednotné sazby bude někde nad 50 miliardami korun a sanace důchodového účtu po vyvedení 3% bude stát necelých 30 miliard, tedy o oněch 20 miliard by se DPH zvyšovat nemuselo.

A trocha pohledu do budoucna…přenesme se do května 2014, lidé jsou znechucení zdražením, sociální demokraté a komunisté zapíší do svého programu zrušení jednotné sazby atd. a tím vyhrají volby a první věc, kterou vítězná levice po ustavení nové poslanecké sněmovny udělá, shodí ze stalu veškeré reformní úsilí předchozí vlády a budeme zase v bodě nula. Reformy jsou nutné, ale nelze takto razantně z roku na rok zvýšit sazbu DPH.