Reklama
 
Blog | Marek Ouředník

Co nám zítra sdělí z Hradu občan Klaus? Co by nám měl sdělit…

Zítra si, jako již tradičně, vyslechneme projev prezidenta republiky. Jaký bude? Co by v něm mělo být? Bude to standardní projev, anebo bude v něčem odlišný?

Doby, kdy Václav Havel hlásal, že naše země nevzkvétá, jsou pryč. Projevy se mění, stejně tak jejich obsah. Novoroční projevy jsou tradicí, stejně, tak jako novoroční předsevzetí. Obsah zítřejšího novoročního projevu, který přednese Václav Klaus ze své pracovny by měl být zásadní. Měl by totiž v občanech státu a v politické reprezentaci zažehnout plamínek velkých změn, kterými si Česká republika bude muset projít, ať se nám to líbí nebo ne. Projev by si měl vyslechnout také každý, bez ohledu na to, zda je „levičák“, „pravičák“, „klausovec“ nebo „anti-klausovec“ anebo snad „pravdo-láskař“.

Pokud bych si měl představit, co chci zítra slyšet od hlavy státu, rozhodně bych měl zájem slyšet o následujícím:

  1. Korupční jednání a skandály
  2. Reformní kroky
  3. Stabilita veřejných rozpočtů
  4. Cesta k obnovení ekonomiky
  5. Politická kultura
  6. Občanská sounáležitost

Pokud se chce Česká republika udržet v „klubu“ právních států, měla by začít opravdu seriózně bojovat s korupcí a rozhodně by se neměla opakovat selhání jako při kauze korupčního jednání na Ministerstvu životního prostředí.

Reklama

Reformní kroky, vláda vstupuje do období, ve kterém již bude muset přijít s reformami, které opravdu budou reformami a nikoliv se tak pouze tvářit. Penze, zdravotnictví – nejdůležitější oblasti čekající již řadu let na reformu.

Prezident by měl jak tuto tak i další v budoucnu příchozí vlády nabádat k vyrovnanějším rozpočtům a obecně k úsporným krokům ve veřejné správě. Veřejný dluh se musí stát něcím s čím vláda bude bojovat, protože negativní příklady neblahé rozpočtové situace máme všude kolem sebe. Vzpomínáte si, jak jsme byli srovnávání s Portugalskem před vstupem do Evropské unie?…

Vláda by  měla také přijít s plánem větší zaměstnanosti a nastartování ekonomiky a celého hrubého domácího produktu. Pouhé změny týkající se snižování dávek a podpor při nezaměstnanosti celkově problém nevyřeší. Vláda by měla zatraktivnit republiku pro zahraniční investory, ovšem to se bohužel někdy nedaří, jako například zahraniční investoři, kteří budou republiku žalovat za „daň z fotovoltaiky“, i když tady existují dohody o ochraně investic…

Politická kultura…věčné téma…prezidenta by měl zákonodárce vyzvat zejména k tomu, aby si už opravdu, ae opravdu zúžili imunitu, dvacetileté tancování kolem je už vážně trapnou záležitostí. Prezident by měl zákonodárce také vyzvat k tomu, aby přijali změny ohledně přímé volby hlavy státu, soudcovské samosprávy a finanční ústavy země….

Občanská sounáležitost…buďme na sebe v novém roce více ohleduplní, více se tolerujme, více si pomáhejme a rozhlížejme se po svém okolí…nejsme tu sami.

 Myslím, že hlava státu přednese zítra projev a něco z toho, co tu mám já se tam jisto jistě objeví. Rok to byl náročný a z mnohého si musíme vzít ponaučení a v tom novém roce to udělat lépe a nebo předělat úplně. Jsem přesvědčen, že nás zítra čeká zajímavý a obsažný projev.

Hodně štěstí v novém roce 2011