Reklama
 
Blog | Marek Ouředník

Česko bude mít nového strážce životního prostředí a jeden zlobivý chlapec na Dunaji

Premiér Nečas představil nominanta na post ministra životního prostředí a prý je to téměř jasná volba a panu prezidentovi nebude vadit. No a na Dunaji v Budapešti začal velmi zlobit Viktor Orbán. Jeho strana Fidesz se začíná chovat velmi nezodpovědně a čím dál tím více uzurpuje moc, aneb jak je škodlivá třípětinová ústavní většina...

Z šestky do vlády…

Ministerský předseda České republiky, Petr Nečas, představil svého nominanta na post ministra životního prostředí. Vybral svého stranického kolegu – Tomáše Chalupu. Tomáš Chalupa je mi velmi dobře znám, neb je starostou městské části Prahy 6, kde i já sám bydlím. Ovšem pan Chalupa je i poslancem v Poslanecké sněmovně. Pokud bude zítra jmenován, dle ústavy, panem prezidentem do úřadu ministra, bude se moci zúčastnit pravidelného středečního zasedání vlády. Splní se tak tajný sen pana starosty Chalupy. Ovšem počínaje ministrováním, přestane pan Chalupa starostovat na „šestce“. Jako starosty si ho vážím a ať mám k ODS nejrůznější výhrady, řekl bych, že on patří mezi ty „slušné“. Na Praze 6 stojí za Chalupou mnoho dobré práce, zejména zateplení panelových domů, revitalizace veřejné zeleně, zvýšení bezpečnosti, ale také dobrý servis ve spojení se zimní kalamitou. Na Praze 6 bude tento starosta chybět.

Za poslední dva roky se bude jednat už o sedmého ministra životního prostředí. S kauzou Pavla Drobila je dnes pověst a reputace tohoto resortu státní správy na bodu mrazu. Zejména ve Spolkové republice Německo je dnes obrovský trend zapojovat obnovitelné zdroje energie do přenosové soustavy sítě. Německo si slibuje vybudovat na tomto úseku ochrany životního prostředí nové průmyslové odvětví, které chce precizovat a chce rozjet masivní výrobu a tím tak snížit výrobní náklady – stejně jako v principu fotovoltaických panelů. Ovšem čestí zákonodárci připravili tak špatný zákon a následné řešení horké situace udělalo z jednoho obnovitelného zdroje energie – slunečního svitu – téměř mrtvou oblast, do které se dnes každý bojí investovat a spíše počítá ztráty. A ještě jedna věc závěrem – Tomáš Chalupa není v oblasti životního prostředí vzdělán, bohužel se obávám, že i v tomto případě vyhrála stranická nominační struktura. Veškerá odbornost byla potlačena. Existovali by mnohem relevantnější a erudovanější nominanti jako např. prof. RNDr. Bedřich Moldan. Chalupa ve svém prohlášení po boku premiéra Nečase prohlásil, že nechce vést ministerstvo dogmaticky – pokud se tak snaží zalíbit ODS a naznačuje, že obnovitelné zdroje energie a boj proti globálnímu oteplování jsou dogmata – pak je to člověk, který není na svém místě. V Česku se muzí změnit trendy, musíme více zapojit obnovitelné zdroje a tím zajistit energetickou diverzifikaci.

Reklama

Orbánovy hračky…

Viktor Orbán před časem nastupoval do úřadu premiéra Maďarska jako člověk, který chce sjednat nápravu po levicové vládě Ference Gyurcsányho z MSZP. Ale zatím činí šéf vládní strany Fidesz více škody než užitku a dokonce mu to dali pocítit šéfové Evropské unie, když Maďarsko s novým rokem převzalo od Belgičanů předsednictví unie. Zejména se jedná o nový mediální zákon. Orbán svou ústavní většinou prosadil v zákonodárném sboru mediální zákon, který přímo ohrožuje svobodu slova – svobodného výkonu novinářského povolání. Byl zřízen nový regulační úřad, který bude nadále trestat všechny v médiích činné osoby za přestupky a delikty jež jsou v zákoně velmi vágně definovány a pod tyto definice lze subsumovat téměř jakékoliv chování. Podle opozičních deníků se jedná o snahu diskreditace a omezení činnosti všech médií, které nejsou vládnímu Fideszu nakloněny. Navíc skandálním faktem je, že regulační úřad je obsazen lidmi, které nominoval Fidesz, čili je předpoklad, že tito lidé budou trestat média na objednávku vlády.

Navíc je nutné si uvědomit, že Maďarsko je členská země Evropské unie, ale také Rady Evropy – mezivládní organizace sdružující 47 zemí, zejména Evropy, které akceptují existenci právního státu, ale zejména dbají dodržování základních lidských práv a svobod na základě Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod. Očekávám brzkou žalobu na maďarskou vládu za tento „náhubkový“ zákon jak před Evropským soudním dvorem, tak i před Evropským soudem pro lidská práva. Pokud Evropská komise nezasáhne ani v tomto případě, bude zcela jasné, že v Evropské unii je stále více u moci tendence uplatňovat selektivní právo. Navíc, stále více se unie zaměřuje na otázky finanční a když se objeví komplikace všichni jsou schopni snad i přes noc měnit smlouvy, ale jakmile se jedná o porušování Listiny základních práv EU – to se unie stahuje a utíká z boje.

Politická realita, tak jak ji realizuje Fidesz v Maďarsku je varovným signálem, že přílišná moc koncentrovaná v rukou jedné politické strany není vhodná, zejména pokud chce umlčet média, která by chtěla referovat o případných negativních krocích, ale také proto, že Orbán svou ústavní většinou prosadil omezení pravomocí ústavního soudu – čili něco co by si jistě přála i část českých politiků. Orbán chce svou moc prosadit napříč všemi třemi základními pilíři státní moci a stává se z něj tak maďarský Berlusconni.