Reklama
 
Blog | Marek Ouředník

Trestní právo v České republice

Malý exkurz do trestního práva v České republice. Odvětví práva, které se snaží nalézt otázku na prastarý filosofický problém - zločin a trest.

Trestní právo představuje v České republice samostatné právní odvětví v rámci právního řádu. Jedná se o platné a pozitivní právo, tedy právo, které je předepsaným způsobem přijato, publikováno a co je nejdůležitější, je vynutitelné státní mocí. Systematika trestního práva má především poskytnout ochranu oprávněných zájmů fyzických, jakož i právnických osob, ale také celé společnosti, jakož i ústavnímu zřízení České republiky před trestnými činy. Trestní právo bylo samozřejmě do již do Československé první republiky recipováno z rakouskouherské právní úpravy a později s vývojem státu získalo i svou vlastní národní podobu. Trestní zákon z roku 1961, poplatný své době vzniku, dával především přednost trestným činům, které pamatovaly na ochranu socialistického vlastnictví a také na zachování socialistického zřízení. Nedostatečně tedy tento zákon upravoval trestné činy proti životu a zdraví a proti lidské důstojnosti v sexuální oblasti, a proto bylo přistoupeno k celkové rektifikaci této hmotně právní normy. Nový trestní zákoník, účinný od 1. 1. 2010, je publikovaný ve sbírce zákonů pod číslem 40/2009.

Samotné trestní právo se dělí na část hmotnou a část procesní. Hmotná část je reprezentována trestním zákoníkem, který se dělí na část obecnou a zvláštní. Část procesní je reprezentována trestním řádem soudním, publikovaným pod číslem 141/1961 Sb. Trestní zákoník definuje trestný čin jako protiprávní čin, který je za takový v zákoně označen a vykazuje znaky v něm uvedené. To znamená, že pachatel musí splnit znaky skutkové podstaty některého z trestných činů, aby zde vznikl právní vztah mezi státem a osobou pachatele, kdy je státu dána příslušná pravomoc tento trestný čin vyšetřit a rozhodnou příslušnými justičními institucemi o vině a trestu. Obecná část dále hovoří o osobě pachatele, jeho příčetnosti, věku, o dalších osobách, ve smyslu spolupachatelů nebo účastníků na trestném činu. Vyjmenovává také fáze trestného činu, a sice přípravu, pokus a dokonaný trestný čin. Nalezneme zde také taxativně vymezené přitěžující a polehčující okolnosti při spáchání trestného činu. Trestní zákoník také počítá s okolnostmi, které vylučují jinak protiprávní jednání. Mezi takové okolnosti patří např. krajní nouze, nutná obrana nebo oprávněné použití zbraně.

K výše zmíněnému trestnému činu je nutné vzhlédnout skrze systém znaků trestného činu, skutkovou podstatu, jež má své složení:

Reklama
  1. Objekt (to co je chráněno, např. lidský život, zdraví, majetková hodnota atd.)
  2. Objektivní stránka (kauzální nexus – příčinný vztah mezi jednáním a následkem, způsob prolomení ochrany)
  3. Subjekt (osoba pachatele, věk, příčetnost…)
  4. Subjektivní stránka (míra zavinění – trestné činy nedbalostní a úmyslné, jinak trestné činy kulpózní a dolózní. Posuzuje se úmysl přímý a nepřímý a nedbalost vědomá a nevědomá)

Mezi tresty, které trestní zákoník ve své obecné části zná, jsou řazeny tyto: trest odnětí svobody, domácí vězení, obecně prospěšné práce, zákaz činnosti, peněžitý trest, zákaz pobytu, vyhoštění nebo např. ztráta vojenské hodnosti.

Trestné činy jsou podle trestního zákoníku děleny na přečiny a zločiny. Za přečiny jsou označovány takové trestné činy, které jsou nedbalostní a ty úmyslné, jejichž horní hranice trestu odnětí svobody nepřesahuje pět let. Za zločiny jsou označované takové, které nejsou přečiny a pak takové úmyslné trestné činy, jejichž horní hranice trestu odnětí svobody je nejméně 10 let – to jsou pak zvlášť závažné zločiny. Jinak k trestní odpovědnosti je třeba úmyslného jednání, není-li stanoveno, že postačuje neúmyslného jednání.

Trestní právo je v České republice vybudováno na několika zásadách, z nichž ty nejdůležitější jsou obsaženy v součásti ústavního pořádku, a sice v Listině základních práv a svobod. Tak předně se bude jistě jednat o zásadu presumpce neviny, a sice do pravomocného rozsudku je na člověka nutno pohlížet jako na osobu nevinnou. Další zásada například upravuje právo na obhajobu a právo na její přípravu nebo právo na odepření výpovědi. Nepostradatelné právo bude jistě obsaženo v zásadě zákazu zpětného působení zákona, tedy lex retro non agit nebo také v zásadách nulla poena sine lege, nullum crimen sine lege, nullus procesus criminalis sine lege – v souhrnu – není trestu a trestního řízení bez zákona. Další zásadou jsou časové stropy pro omezení osobní svobody ve smyslu zatčení nebo zadržení. Zadržet je možné člověka maximálně na dobu 48 hodin s tím, že musí poté předán soudu nebo propuštěn na svobodu, pokud je předán soudu, ten musí do 24 hodin rozhodnout o uvalení vazby anebo taktéž propustit na svobodu. S příkazem k zatčení může přijít pouze soudce. Jestliže má být osoba vzata do vazby, pak pouze pro důvody uvedené v trestním řádu, v zásadě existují tři:

  1. Existence rizika, že by došlo k dokonání trestného činu či pokračování v trestné činnosti
  2. Existuje riziko, že osoba se bude vyhýbat trestnímu řízení, uteče do zahraničí
  3. Existuje riziko, že by na svobodě ovlivňovala svědky nebo jinak mařila vyšetřování spáchaného trestného činu

Zvláštní část trestního zákoníku upravuje jednotlivé skutkové podstaty trestný činů, je rozdělena do třinácti hlav a logicky upravuje jednotlivé objekty ochrany trestního práva. Např. zde nalezneme trestné činy proti svobodě, proti životu a zdraví, proti rodině a dětem, proti majetku, trestné činy hospodářské nebo vojenské.

Namátkou uvádím některé trestné činy:

  • Padělání a pozměňování peněz
  • Neoprávněné podnikání
  • Zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby
  • Neodvedení daně, pojistného na sociální zabezpečení a podobné povinné platby
  • Pojistný podvod
  • Legalizace výnosu z trestné činnosti
  • Porušování při správě cizího majetku
  • Porušení autorského práva
  • Násilí proti úřední osobě

V procesní úpravě, kterou je trestní řád soudní, která, zjednodušeně řečeno, uvádí normy hmotně právní v život, jsou upravena zejména taková práva a povinnosti, která dávají příslušnou pravomoc orgánům činným v trestním řízení k zákonnému postupu v sestavení důkazního materiálu a potrestání pachatele. Mezi orgány činné v trestním řízení patří Policie ČR, státní zastupitelství a soudy. V přípravném řízení Policie ČR shromažďuje důkazy a to nejrůznějšími vyšetřovacími pokusy, výslechy svědků a podezřelého nebo obviněného, shromažďováním listinných důkazů, ohledáváním místa činu, lékařskými prohlídkami a zkouškami atd. V této fázi dohlíží na zákonnou činnost státní zástupce jako zvláštní orgán moci výkonné, uvedený v Ústavě České republiky. Dále může následovat předběžné projednání obžaloby. Pokud státní zástupce shledá vyšetřování za ukončené, podá k věcně a místně příslušnému soudu obžalobu a z osoby obviněné se stane obžalovaný. Předmětem hlavního líčení je nestranně a nezávisle posoudit veškeré důkazy a rozhodnout rozsudkem, jménem republiky, o vině a trestu. Osoba v tomto případě se bude nazývat odsouzenou.

Trestní právo by si jako s prameny nevystačilo pouze s trestním zákoníkem a trestním řádem soudním, ale je potřeba přihlédnout k zákonným úpravám: zákon o státním zastupitelství, o soudech a soudcích, zákon o soudnictví ve věcech mládeže, o výkonu trestu odnětí svobody, o výkonu vazby, o justiční stráži a vězeňské službě, o Policii ČR atd.

Trestní právo nepočítá s trestem smrti, což zapovídá i Listina a také začlenění České republiky v mezinárodních organizacích. Lze počítat s trestem doživotního odnětí svobody anebo s výjimečným trestem odnětí svobody od 20 do 30 let.