Reklama
 
Blog | Marek Ouředník

Stále jen jediný prezidentský kandidát – Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg zůstává i nadále jediným možným prezidentským kandidátem.

Prezidentská volba se nám velmi rychle blíží. Týdeník Respekt v aktuálním čísle přichází s dosti podnětnými námitkami vůči prováděcímu zákonu přímé volby, který i přes snahu maximálně transparentně provádět financování volby, má mezery. Průběžně se téměř každý týden můžeme setkat s aktualizovaným průzkumem veřejného mínění. Stále vede Jan Fischer a Miloš Zeman ho velmi rychle dohání. Zamýšlím se nad tím, proč právě tato dvojice vede? Čím se výrazně zasloužili o stát anebo čím prospěli společnosti, že jim tato natolik důvěřuje?

Já osobně budu volit Karla Schwarzenberga. Nejenom tímto článkem, ale i osobní pomocí v kampani!

Důvodů k volbě Schwarzenberga je několik. Nyní očekávám, že první protiargument bude otázka věku. Dovolím si připomenout, že první československý prezident Tomáš G. Masaryk byl opakovaně volen do funkce prezidenta taktéž ve vysokém věku. A možná právě že onen vysoký věk je garantem bohatých životních zkušeností! První a snad nejdůležitějším důvodem, proč budu volit Schwarzenberga, spočívá v jeho jménu samotném. Je to člověk se stylem, noblesou a mezi státníky, politiky a diplomaty má více osobních přátel, nežli každý z nás vyjmenuje států světa. Dále budu Schwarzenberga volit proto, že je to větší Čech a vlastenec, nežli si myslíme a dokážeme vůbec připustit. Jeho práce před Sametovou revolucí a i po ní se vždy nesla v duchu hlubokého pouta jak k Československu, tak i samostatné České republice.

Reklama

Je možné hodnotit národ podle toho, jaké vůdce si do svého čela volí? Já osobně jsem pevně přesvědčen, že ano. A pokud národ skutečně zvolí do funkce prezidenta republiky Jana Fischera či Miloše Zemana, pak vzniká, alespoň pro mne oprávněný důvod si myslet, že mne tento národ velmi zklame.

S ohledem na trpkou historickou zkušenost s režimem KSČ mezi lety 1948 až 1989 přece není morální ani etické, aby v čele průzkumu veřejného mínění stál člověk, který byl v dobách tuhé husákovské normalizace členem komunistické strany! Pokud se Jan Fischer stane prezidentem České republiky, pak bude celý proces dekomunizace znehodnocen a fakt, že člověk před rokem 1989 aktivně působil v KSČ, bude postaven do role, kdy to nikomu nebude vadit, poněvadž bude možné říci „No a co? Však i nový prezident byl ve straně, a kam to dotáhl, že jo mámo?!“. A jen tak mimochodem, v době, kdy Jan Fischer vstupoval do KSČ, tak z ní lidé naopak odcházeli anebo se z ní vyhazovalo. Nevstupoval do strany kolem „Pražského jara“, vstupoval, opakuji, do strany v době normalizace – morálního marasmu! Považuji za skandální, aby se bývalý komunista stal prezidentem republiky, jde totiž o výsměch všem obětem komunistického režimu! Fischer byl členem KSČ v době, kdy tento režim tvrdě perzekvoval spoluobčany, nutil je k emigraci, odebíral státní občanství a nepohodlní byli sledováni StB!

A druhá fraška dosavadních průzkumů? Miloš Zeman. Člověk, který se velmi spoluzasloužil o devastaci politické kultury této země. Opoziční smlouva z let 1998 až 2002 měla za cíl rozdělit si moc v zemi mezi dvě největší politické strany. Miloš Zeman je totiž něco podobného jako Václav Klaus, jen je více prostinký a lidový. Ale za Lukoil táhnou shodně 🙂 Nicméně Miloš Zeman se podílel na tvorbě zákonů, které měly omezit vliv prezidenta na jmenování členů Bankovní rady ČNB anebo zavést většinový volební systém a tím tak vyřadit menší strany z politické soutěže – vše jako protiústavní odmítnul Ústavní soud po stížnostech pane prezidenta Václava Havla.

Chtěl jsem vyjádřit, že dva favorité volby v této volbě nemají absolutně co dělat. Jsem zklamaný tím, že národ upřednostňuje takto sporné a kontroverzní figury.

Pro mne zůstává v prezidentské volbě jediný relevantní kandidát, za kterého se nemusím stydět, na kterého bych byl jistě hrdý jako na hlavu státu. Jehož zkušenosti a znalosti ho předurčují do úřadu hlavy státu. I když vím, že Karel Schwarzenberg zřejmě prezidentské volby nevyhraje, můj hlas získá, poněvadž považuji za morální, aby tento člověk můj hlas získal.